THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Friday, August 13, 2010

sedeyyyy....

Hari ni rasa cam mo nangis jak...ntah la tak tau napa......ada sesuatu yang membuatkan hati aku terasa......terasa dengan segala-galanya.....i juz want u to be honest.....thats all....susah sangat ka jadi orang yang jujur dengan perasaan sendiri ni????aduhhhh tolong la jangan buat aku tertanya-tanya cam ni....cukup-cukup la dengan pa yang sudah berlaku.....pa yang patut aku buat ni???please la jangan seksa hati dan perasaan aku lagi...cukup la  yang lepas-lepas tu....please la say something.....i need ur reason why u do this to me????

Wednesday, August 11, 2010


Mengartikan dirimu di dalam hatiku
Betapa kusesali adanya dirimu
Haruskah ku bertahan demi cinta ini
Yang tak mungkin

Andaikan saja ada keteduhan hati
'Tuk membuka kembali jalan cinta ini
Biarkan ku menanti semua janji kita
Sampai batas waktu mengakhiri

Dan tak mungkin untuk kita bersama
Di atas perbedaan yang s'lamanya mengingkari
Dan tak mungkin bila ku melepasmu
Sungguh hati tak mampu mengertilah cintaku (percayalah cintaku)
Dan tak mungkin (apa mungkin)

Semestinya tak ada yang memisahkan
Cinta ini kar'na hanya dirimu satu cintaku 


Tak Mungkin Ku Melepaskanmu Dygta


JoDoH.....

Assalamualaikum n selamat sejahtera....


Tiap kali bertentang mata, hati jadi tak keruan....jantung berdegup pantas....semua kerja jadi tak tentu.....apa maknanya semua ni????


Ya Allah Ya Tuhan ku, KAU permudah kan la jodoh hambamu ini.....jika dia la jodoh yang KAU berikan untuk ku dan jika benar la aku dijadikan dari tulang rusuk dia KAU berikan la aku petunjuk-MU, Ya Allah.......


Ya Allah Ya Tuhan ku, jika dia bukan jodoh ku, KAU berikan la kedamaian di hati hamba-MU ini.....dan KAU jauhkan la perasaan hamba-MU yang kacau bilau ini Ya Allah......


Amin....Amin....Ya Rabbal Alamin.........







Tuesday, August 10, 2010

Buat Anak Dunia....



Buat Anak Dunia

Artist: Ruhil
Ingin ku nyanyikan
Sebuah harapan
Sebagai pesanan
Agar berkesan di hatimu

Wahai anak dunia
Mari kita berdoa
Untuk sebuah dunia
Yang damai sejahtera

Walaupun kemarau
Tidurmu meracau
Bangunlah kemudian
Bersihkan hitam di kakimu

Wahai anak dunia
Mari kita bersama
Berkumpul bermuhibbah
Lupakan beza rupa

Di mana kau ada
Bumi tetap sama
Langit biru indah
Bukankah semua milik kita

Wahai anak dunia
Mari kita berikrar
Esok kita membina
Dunia yang lebih sempurna...

Puasa Memberi Kekuatan Dalaman....

Doa disifatkan dalam salah sebuah hadis sebagai senjata orang Islam dan pada ketika yang lain diibaratkan sebagai otak dari ibadat. Orang yang berpuasa seharusnya membanyakkan berdoa kepada Allah. Doa memberi pengharapan dan menambah keyakinan seorang hamba terhadap penciptanya. Doa juga menyedarkan manusia betapa kerdil dan lemah manusia terhadap perancangan Allah.

Walau apa pun yang dirancang manusia ditangan Allah jua kuasa penentunya. Usaha manusia tidak akan dapat mengatasi qadak dan qadar Allah.

Orang yang berpuasa digalakkan untuk banyak berdoa hinggakan disebut dalam satu hadis bahawa mereka termasuk dalam 3 golongan manusia yang tidak akan
ditolak doanya. Sabda Rasulullah yang bermaksud 3 orang yang tidak akan ditolak doanya ialah pemerintah yang adil, orang yang berpuasa hingga dia berbuka dan
orang yang teraniaya. Dapatlah kita fahami di sini latihan jiwa hasil daripada puasa akan menyebabkan manusia hampir kepada Allah dan lantaran ia dekat
kepada Allah doanya mudah diperkenankan.

Manusia yang banyak berdoa kepada Allah bukan saja akan akur pada ketentuan Allah tetapi berkeyakinan bahawa Allah memakbulkan permintaannya bahkan apa yang telah ditentukan Allah adalah yang terbaik untuk dirinya.

Dalam ayat 186 Surah Al-Baqarah yang bermaksud: ''Apabila hambaKu bertanya tentang Aku katakan (wahai Muhammad) bahwa Aku dekat dan Aku menyampaikan doa orang yang meminta kepada Ku.''

Allah menjanjikan bahawa setiap yang meminta pasti akan dimakbulkan permintaannya. Ini bermakna Dia akan mengotakan janji-Nya. Apa yang dihajati oleh orang
yang berdoa tadi akan ditunaikan tetapi menurut cara Allah dan perancangan-Nya bukan perancangan manusia. Kadang-kadang perancangan Allah sama dengan
perancangan orang yang meminta kadang-kadang ia berbeza. Apa pun yang pasti doanya termakbul dan Allah memberi pilihan yang terbaik untuk manusia itu.

Ibadat puasa bukan saja menggandakan pahala untuk orang yang taat melakukannya tetapi ia menambah kekuatan spirituil melalui sifat ikhlas. Amalan puasa
adalah antara manusia dengan Allah. Jika kita makan atau minum dengan diam-diam mungkin tiada siapa yang melihat cuma Allah saja yang tahu.
Dengan ini puasa menanam sifat jujur dalam diri sendiri dan kepada Allah. Apabila kita membiasakan diri dengan ikhlas, kita
bertambah yakin dengan segala tindak-tanduk kita. Kerana pentingnya sifat ikhlas ini Allah s.w.t. sendiri yang akan membatas pahala orang yang berpuasa.

Ketahanan badan yang diperoleh melalui latihan berlapar dalam puasa juga menghasilkan ketahanan mental dan rohani. Melalui puasa dapatlah kita fahami
bahawa seseorang menjadi kuat dan boleh bekerja bukanlah kerana makan saja tetapi kerana keyakinan dan iman kepada Allah akan menjadi nadi
penggerak kepadanya. Ini terbukti dalam sejarah peperangan Badar yang berlaku dalam bulan Ramadan ketika pertama kali orang Islam diwajibkan berpuasa. Kekuatan seorang sahabat boleh bertambah menjadi kepada tenaga kekuatan dua puluh orang hanya kerana keimanan yang jitu pada Allah. Walaupun mereka sedang berpuasa musuh yang kenyang akhirnya tewas ditangan orang Islam yang lapar dan sedikit jumlahnya.

Kesan kerohanian ini sebolehnya dikekalkan dalam diri orang Islam. Dengan itu mereka dianjurkan meneruskan puasa sunat enam hari dalam bulan Syawal supaya
kekuatan rohani ini berkesinambungan. Bahkan untuk menjamin kesan kerohanian ini lebih dirasai dan berterusan, dari sebelum Ramadan orang Islam sudah mula berjinak-jinak dan berlatih melalui puasa Rejab dan Syaaban.

Puasa Ramadan berbeza dengan puasa dalam bulan lain. Ia penuh keberkatan, kedatangannya dialu-alukan dan pemergiannya ditangisi. Jika manusia tahu apa yang
terkandung daripada keberkatannya mereka akan memohon supaya Ramadan itu sepanjang tahun. Sayang sedikit bagi kebanyakan kita penekanan persediaan Ramadan ialah seolah-olah Ramadan terpaksa dilalui untuk meraikan raya. Persiapan untuk raya melebihi daripada persiapan untuk puasa., Seharusnya kita bersiap untuk puasa bersedia meningkatkan kekuatan dalaman.

Bulan Ramadan sangat istimewa. Berkat dan rahmatnya membuat kebanyakan orang terpanggil untuk membuat kebajikan dan menambah ibadat. Orang yang jarang membuat amalan sunat pun akan sanggup sama-sama berjemaah, tadarus dan bertarawih. Paling tidak pun mereka terpanggil ke masjid untuk menikmati
juadah berbuka dan ''moreh'' selepas tarawih yang disedekahkan oleh orang ramai.

Faktor pembangunan kekuatan manusia sebenarnya adalah terletak pada tiga perkara utama iaitu akal, rohani dan jasmani. Semua kekuatan ini dapat dibina melalui puasa. Akal menjadi kuat dengan pembacaan al-Quran. Rohani dan jiwa pula kental dengan zikir dan istighfar. Fizikal badan pula mendapat ketahanan melalui puasa.

Ibadat puasa sesungguhnya berbeza dengan ibadat yang lain. Kesannya tidak terlibat secara zahir. Ia lebih merupakan amalan dalaman yang tersirat dalam diri
seseorang. Ia berupaya memberi kekuatan dalaman untuk pembangunan insan.

Salam Ramadhan Al-Mubarak.....

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca2 blog saya erk...(amboi sopan nyee)....hehehe...kita brjumpa kembali....hari ni story tentang bulan puasa lak.....hehehe....





Ibadah puasa adalah termasuk dalam rukun Islam. Ini bermakna puasa termasuk ibadah yang terpokok. Yang menjadi perkara asas untuk membina peribadi Muslim. Apa yang ada pada puasa hingga dipilih ALLAH untuk masuk senarai rukun Islam? Mula-mula orang yang ingin pada Islam disuruh buat pengakuan dan kesaksian keyakinannya pada ALLAH dan Rasul: "Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan ALLAH dan Muhammad itu pesuruh ALLAH."

Pengakuan ini kemudian disuruh buktikan melalui sembahyang. Berbagai ikrar, janji dan harapan kita bisikkan kepada ALLAH sewaktu sembahyang demi membuktikan kita taat tunduk (rukuk dan sujud) kepada-Nya. Menyatakan kerelaan fizikal dan mental kita menyerah diri kepada ALLAH. Menajamkan rasa
kehambaan di dalam hati dan menyuburkan rasa berTuhan di dalam jiwa.



Ibadah puasa jatuh nombor ketiga iaitu selepas ibadah sembahyang. Maksudnya, selepas membuat pengakuan taat setia, maka kita diuji dengan suatu perintah aneh iaitu puasa. Kita tidak dibenarkan makan disiang hari selama sebulan sekalipun lapar dan makanan ada dihadapan mata. Ertinya ALLAH mahu mendidik kita untuk
susah, berletih lesu, menahan keinginan pada sesuatu sekalipun ia ada di hadapan mata. Bukankah itu aneh? Orang yang jahil dan kurang faham akan menganggap ia
sebagai suatu penyiksaan dan bebanan lantaran itu berlalunya Ramadhan disambut dengan riang. Apa sebenarnya yang ALLAH kehendaki dari puasa?

Menahan keinginan terhadap sesuatu yang kita ingini adalah sesuatu yang perlu dan penting. Istilah kecewa atau frust lahir dari seseorang yang tidak dapat
menahan hati dari keinginan yang tidak tercapai. Dan kecewa adalah penyakit lumrah dalam masyarakat kini. Terkadang penyakit kecewa boleh membawa manusia kepada pelbagai lagi penyakit-penyakit jiwa yang lain.

Dan ini akan terus berlaku sebab kehidupan manusia selalunya terlalu banyak keinginan-keinginan yang tidak tercapai. Walau betapa bijak, kaya dan berkuasa
seseorang itu, dia tentu tidak dapat menolak taqdir ALLAH. ALLAH sudah tentukan bahawa tiap manusia itu akan diuji.

Tidak tahu sabar adalah suatu kekurangan yang merbahaya. Terlalu banyak perkara di dalam kehidupan yang meminta agar kita dapat berlaku sabar. Di dalam
menunaikan perintah-perintah ALLAH, di dalam menghadapi musibah dan kesabaran yang paling utama adalah bersabar di dalam meninggalkan
larangan-larangan ALLAH lahir dan bathin.
Imam Bukhari ketika bermunajat dengan ALLAH berbisik-bisik:- "Bukan aku tidak sabar dengan ujian-Mu ya ALLAH, cuma hendak mengadu pada Mu, tempat aku kembali nanti. Memohon ketenangan, keampunan dan mutmainnah."

Begitulah seharusnya hati orang Mukmin tatkala berhadapan dengan persoalan hidup. Mereka tunduk dan patuh kepada kehendak ALLAH kerana merasakan
segala-gala yang berlaku adalah dengan keizinan dan kemahuan ALLAH. Malah mereka memuji-muji ALLAH kerana Maha Bijaksana dan Maha Adil-Nya melakukan kejadian itu. Kalau ujian berupa nikmat, mereka bersyukur bersama airmata kesyukuran dan kalau berupa kesusahan, mereka bersabar dan redha bersama airmata kesabaran.

Bulan Ramadhan bulan berganda. Setiap apa saja yang dilakukan akan mendapat balasan berganda. Malahan nafsu kita juga turut berganda walaupun pada bulan ini syaitan dirantai oleh Allah. Ini adalah kerana nafsu telah bertapak di hati dan bermaharajalela.

Saudara-saudari,

Apabila kita membuat kesilapan kita sering menyalahkan syaitan dan iblis yang menggoda kita. Tetapi mengapakah kesilapan yang sama turut berlaku dalam bulan Ramadhan? Adakah rantai-rantai yang membelit kaki-kaki syaitan itu terlalu panjang hingga dapat memberi 'petunjuk' kepada kita?
Sabda Rasulullah saw.:
"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

Semoga dengan keberkatan Ramadhan ini kita akan dapat menggilap kembali hati kita yang pudar dan melumpuhkan nafsu-nafsu hitam yang bertahta di hati kita selama ini. Oleh itu, inilah masa yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk mendidik kembali nafsu kita yang selama ini dikongkong oleh syaitan. Berpuasa bukanlah sekadar berlapar semata-mata. Tetapi puasa adalah berlapar di samping mendidik nafsu dan peribadi manusia. Ini adalah jihad yang maha besar yang perlu dihadapi oleh setiap  umat Islam.
Nabi Muhammad saw pernah bersabda:
"Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fi sabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga"

Saudara-saudari,

Bulan Ramadhan ini adalah anugerah Allah sebagai lambang kasih sayang kepada hamba-hamba Nya. Allah tidak mensia-siakan keletihan umatnya yang berpuasa hinggakan tidur di waktu siang juga diberikan pahala. Begitu besarnya kasih sayang Allah pada kita. Oleh itu marilah bersama-sama kita menilai diri kita. Semoga tahun ini amalan kita akan semakin bertambah dan sempurna perlaksanaannya. Insya Allah. Janganlah kita termasuk dalam golongan yang menganiayai diri sendiri. 

Sabda Rasulullah saw:
"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."

sampai di sini dulu erk....semua ni hanya petikan sahaja.....wassalam....

Monday, August 9, 2010

serupa tapi tak sama....

Hai we meet again...hehehe....ni nak cite sal semalam...last night cam besa la saya ikut my kazen p tengok orang kawen....kali ni nak cite sal "SERUPA TAPI TAK SAMA"...


Cite ni sal pengantin  yang naek pelamin tu la....citenye cam ni....time saya sampai di rumah orang kawen 2 cam besa la kan nak tengok orang yang bersanding 2...pengantin la pa lagi....nak di pendek kan cite la kan...start dari saya masuk rumah pengantin tu dengan pantas saya tengok la pengantin yang ada di atas pelamin tu...lambat dah datang kan pengantin dah duduk bersanding atas pelamin....

Nak tau ke....sekali saya pandang pengantin lelaki tu terus saya tergamam...hahahaha...nak tau sebab apa saya tergamam....sebab muka pengantin lelaki tu same like someone la....someone yang saya kenal.....someone yang saya betul2 kenal.....someone pernah cuba tuk ketuk pintu hati saya sehingga sekarang......dan someone yang saya gelar c "C"

Walaupun muka dorang serupa tapi dorang tetap tak sama...nak tau kenapa tak sama....coz sorang tu adalah pengantin dan sorang tu lak my frenx...hehehe....tiba2 lak semalam saya boleh teringat ngan c "C" tu....pa la yang dia buat sekarang ni ar...rasanya lama sudah kami ni lost contact.....pa la yang "C" bt sekarang ni erk???hahaha....tapi jangan salah sangka k....saya ngan dia juz a frenx jak...tak lebih dan tak kurang...

Erm kalau nak tau cite saya selanjutnya saya akan post di laen masa erk...hehehe....step by step saya akan post tentang c "C" ni erk....hehehe.....

Friday, August 6, 2010

old time ago....

Bestnya if kita dapat jumpa kawan  time sekolah dulu kn.....hehehe....saya hepi betul coz dapat jumpa kawan time sekolah rendah dan sekolah menengah....ni kali saya nak cite sal kawan2 saya time sekolah dulu la....tp cam besa la kena ikut urutan...hehehe


Bermula dari sekolah rendah.....bila juma balik kawan2 time sekolah rendah yang sekepala ni best juga kn....mana taknya, dulu kalau nakal tu mesti semua nakal...wakakaka....korang jangan lak terkejut tau dulu time sekolah rendah saya ni pengawas tau...junior saya cakap saya ni garang time jadi pengawas....betul ke????hahahaha....yang paling best bila escape sekolah...mana taknya, kalau sorang escape mesti 1 geng escape ni....hahaha...paling tak boleh lupa time gaduh dulu....gaduh di dewan dekat padang ragbi Tanjung Aru...wakakaka...lucu ni....time darjah 6 oo....taiko la kunun....wakakaka.....tp jangan terkejut erk coz orang ayu2 ni pn pandai gaduh gak ba....ingat g time gaduh 2 my bestfrenx boleh kena tumbuk sampai pecah bibir...alalala punya ganaz ba.....kalau nak cite memang tak cukup ni....hahaha.....bila naik sekolah menengah lak semua sudah pecah....walaupun lain2 sekolah menengah tapi still contact lagi tau....sampai form 3 jak pas tu terus lost contact...


sekarang cite sal sekolah menengah lak....time sekolah menengah lak kawan2 semua kawan baru....ada pun kawan2 time sekolah rendah tak la ramai sangat....tapi naik jak sekolah menengah tiba2 lak ada kawan baru....bestnya time 2.....ni nak cite time form 2.....form 2 la paling banyak kenangan...apa taknya, kawan2 dalam kelas semuanya sekepala...dah la 2 boleh2 couple ngan orang sekelas...wakakakaka...memang best la time 2....2 tahun kami semua 1 kelas....tp ada gak yang kena kelas lain time 2....


nak di pendek kan cite la kan...ni cite sal aku ngan sorang minah(erm nak panggil pe erk???tak nak guna nama la nanti orang tau)...panggil c A la erk...sedap sikit....kalau ingat balik cite ni mesti lucu....2 tahun kenal tapi tak pernah bertegur...wakakaka...malah cam musuh pun ada.....time form 2 la yang nampak betul....apa taknya, nama jak 1 kelas tp dari awal tahun sampai hujung tahun tak pernah bertegur tau...betapa egonya time tu.....kepada cik A sory la erk coz buka cite ni...hehehe...hope ko tak marah...hahahaha.....cuba la korang bayang kan...hampir 1 kelas ni fikir kan cara supaya kami bertegur dan jadi kawan tp kami boleh buat derk je.....siap kami cakap g "selagi dia tak tegur aku dulu selagi tu la aku tak mau tegur dia"....wakakaka...ayat yang sama kami cakap ni.....


tapi 2 cite lama....sekarang ni mesti korang tak percaya kn if saya cakap yang sekarang ni kami la yang paling banyak kutuk-mengutuk....ungkit-mengungkit...wakakaka...tbongkar cite lama balik ni....besa la kan kita ni makin dewasa so banyak yang akan berubah tau....cam aku ngan cik A ni la...dulu pandang muka pn xmo tp sekarang kami la yang paling kuat kutuk-mengutuk, buli-membuli...wakakaka....lucu ni...


anyway cik A tq la erk coz ko pn sudah boleh terima aku ni as ur frenx....n same like me gak la....hahahaha....aku tau ko akan baca blog aku ni....tapi ko jangan risau aku takkan baca blog ko walaupun aku tau blog ko....aku ada buka siang tadi...wakakaka...jangan marah erk....


okey la sampai di sini jak dulu erk....saya nak sambung tengok TV....bubyeeee......wassalammmm....

hai....

alooo korang...hehehe...hr ni xde pape yang saya nak cite...juz nak kongsi jak my fav songz ngn korg.....hehehe msti dengar tau...jgn tak dgr...

tajuk lagu ni....all the right moves....from one republic......



Wednesday, August 4, 2010

tak tau nak kata pe g.....

huhuhu hr ni saya tak tau nak kata pe g....2 bulan  lebih jadi single ni.....memang la best coz tak perlu fikir banyak problem...tp kadang rasa sunyi betul....bila tengok orang laen ada BF/GF rasa jelez gak ba....huhuhu....tapi apa boleh buat kan belum ada yang berkenan...


hari tu ada chat ngan my BESTFRIENX....dia tanya sapa BF saya sekarang....saya cakap dh 2 bulan saya single....dia tanya g pa cite ngan BF saya yang saya cite ngan dia 2....saya cakap la yang kami dah broke off.....my frenx terus terkejut coz dia tak sangka lak yang saya ngn BF saya dah putus 2 bulan yang lepas....pa boleh buat kan jodoh kami tak panjang....


nak di pendek kan cite...actually saya sudah fobia mo berCINTA2 sekarang ni......sebab tu la saya masih tiada BF......huhuhu walau cam mana sekali pun saya rasa bersyukur coz dalam tempoh mo masuk 2 tahun saya ngn EX BF saya tu...banyak yang saya belajar....anyway thanx a lot coz u give me a sweet moment to remember....walaupun hanya bertahan selama setahun lebih.....tapi saya bersyukur coz mengenali dirinya....


walaupun saya tiada jodoh dengan dia tp saya selalu berdoa agar dia bahagia dengan sapa2 pn yang jadi GF dia after saya.....hope jangan la ikut kan sangat rasa fobia 2...ingat la tak semua perempuan tu sama hati dan perasaannya....tengok cam saya ni....dari yang suka pasang banyak2 sekarang dh belajar setia pada yang 1....


thanx coz ajar saya erti setia, jujur, and yang paling penting ajar saya tuk jadi orang yang matang walaupun kadang2 terkeluar gak perangai budak2 tu sikit....hehehe.....

kisah nafsu yang ingkar perintah ALLAH SWT...

Dalam sebuah kitab karangan 'Ustman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Alkhaubawiyi, seorang ulama yang hidup dalam abad ke XIII Hijrah, menerangkan bahwa sesungguhnya Allah S.W.T telah menciptakan akal, maka Allah S.W.T telah berfirman yang bermaksud : "Wahai akal mengadaplah engkau." Maka akal pun mengadap kehadapan Allah S.W.T., kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Wahai akal berbaliklah engkau!", lalu akal pun berbalik. 

Kemudian Allah S.W.T. berfirman lagi yang bermaksud : "Wahai akal! Siapakah aku?". Lalu akal pun berkata, "Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu yang daif dan lemah." 

Lalu Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Wahai akal tidak Ku-ciptakan makhluk yang lebih mulia daripada engkau." 

Setelah itu Allah S.W.T menciptakan nafsu, dan berfirman kepadanya yang bermaksud : "Wahai nafsu, mengadaplah kamu!". Nafsu tidak menjawab sebaliknya mendiamkan diri. Kemudian Allah S.W.T berfirman lagi yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku, dan Engkau adalah Engkau." 

Setelah itu Allah S.W.T menyiksanya dengan neraka jahim selama 100 tahun, dan kemudian mengeluarkannya. Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau." 

Lalu Allah S.W.T menyiksa nafsu itu dalam neraka Juu' selama 100 tahun. Setelah dikeluarkan maka Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Akhirnya nafsu mengakui dengan berkata, " Aku adalah hamba-Mu dan Kamu adalah tuhanku." 

Dalam kitab tersebut juga diterangkan bahwa dengan sebab itulah maka Allah S.W.T mewajibkan puasa. 

Dalam kisah ini dapatlah kita mengetahui bahwa nafsu itu adalah sangat jahat oleh itu hendaklah kita mengawal nafsu itu, jangan biarkan nafsu itu mengawal kita, sebab kalau dia yang mengawal kita maka kita akan menjadi musnah. 

layan jap.....

sekali sekala layan nasyid ni ok gak kan...asyik layan lagu ntah apa2 ntah...layan nasyid lagi bagus...tak juga sakit kepala kan...hehehehe....malah tambah pahala coz dengar perkataan2 yang baek2 jak....lapang juga dada ni sikit dek lirik nasyid ni...hehehe......


layan lagu nasyid kumpulan in-team....napa in-team menjadi pilihan?????sebab saya ni peminat kumpulan in-team....dari dulu lagi...hehehe.....lagu2 in-team ni best2 tau.....sekali dengar tak puas...nak ulang balik2 baru puas hati.....lagu yang paling saya suka dengar ni antaranya KALIMAH CINTA.....sebab apa????coz liriknya betul2 bt hati saya tenang....bukan setakat tu jak...liriknya juga boleh buat kita memahami erti CINTA yang sebenarnya....ni saya post korang nasyid KALIMAH CINTA.....




korang mesti dengar tau...jangan tak dengar......best ni.....tak rugi kalau korang luangkan masa 4 minit 56 saat....khas tuk korang jak ni....ok la ada masa kita jumpa g......

Photo Calendars at WiddlyTinks.com
Photo Calendars by WiddlyTinks.com


Send a Teddy Bear Note at WiddlyTinks.com

Tuesday, August 3, 2010

ni fav songs....

ni aku nak post my fav songz yang lama2 dh ni....jgn jelez erk...hehehehe...walaupuun lama tp masih g menjadi fav ku di alaf baru ini...wakakaka....



ba jom kita dengar sama2....hehehehe



Labuan Mari....

ni ada g satu story....sal jom ceria d labuan...walaupun masa x mencukupi tapi tetap puas hati la d labuan 2...tp ada gak yang rasa cam nak marah jak....p labuan hari jumaat ( 30 Julai 2010) flight jam 1255 pm...dalam perjalanan mo nek flight sempat lagi bergambar ba....ni la kan kalau sudah jenis yang gila bergambar sdh x peduli ni...dalam kapal pn sempat g bergambar....


kyeko n nurul
ni la kejanya...wakaka...kalau nak tgk pix yang lain ble la tengok dalam FB saya erk...semua ada dalam FB saya...

setelah sampai d hotel time nak check in....ni yang buat sa hot gak....gara-gara bilik....mula-mula memang la sdh ada bilik tp igt mo tukar bilik coz nak ambik single bed....bilik yg asal lak queen size....tp kena tunggu jam 3 pdhal time 2 mo kejar masa....so kami dh sepakat xmo tunggu....kami ambik la bilik yang asal tup2 sudah dorg bg org lain...time 2 rasa cm nk mrh jer....lain la kalau kami xde...ni kami dok bdiri depan dorg masih...time 2 hanya Tuhan jak yang tau...sabar jer la....last2 kami tunggu gak jam 3 baru check in.....tp xpa la....

ni g 1 story.....after check in p tukar baju coz nak jalan2 kunun....mentang2 la UK (ujana kewangan) depan hotel jak kn....jalan kaki jak la...hahaha....sampai la d UK ni...ternampak la maybank...so pa g klu sudah nmpak bank kn jwbnya mo ambik duit la....sampai jak terus berbaris kat mesin ATM....aduhhhhhh.....rasa mo menangis lak...tiba2 jak my kad x boleh baca....ur card cannot read....wahhhhhh bukan main g...(bukan cam ni la ayat dlm mesin ATM 2)....so rasa x puas hati pun melanda...sa try g atm yang ke-2....pun salam gak....try atm yg ke-3 pn sama gak...alalala punya sadis my card x ble baca d atm labuan....nasib sa baek coz maybank blm tutup...so p la bt kad br..hehehehe...hepi ni ada kad baru.....klu la sa ambik mlm cm mn la 2 ar.....nangis x berlagu la jawabnya......huhuhu

mlmnya lak after mandi sembahyang sempat g kwn kn kyeko mandi kolam....hahahaha...hbs jak trs naik bsiap mo kuar p dinner....en. MM ambik dpn hotel bw p dinner....bestnya coz mlm 2 kami makan sedap.....



ni la menu kami time d labuan....thanx 2 en. MM coz belanja mkn erk......menu pilihan ni tau.....wakakaka......pape hal pn aku hepi sgt ni.....

hari sabtu ada la hari yang di tunggu2 kn....iaitu hari bg program "jom ceria"...bestnya tgk org bt senam robik ni....tp yg ni mmg xde pix la erk...hehehehe...x ble upload nnt org tgk....tapi terpaksa terkejar2 ni coz mo kejar flight kn....

hari sabtu (31 Julai 2010)....time 2 go home....time to go back to kk....bestnyerrrr.....flight jam 1355 pm...wahhhh x sabar ni mo balik kk....hahahaha.....sampai jam 1420....setengah jam dalam flight macam2 boleh tgk tau.....br la dapat tengok pulau2 yang x pernah sa tgk ni...hepi sangat2...betapa indahnya keindahan alam ciptaan ALLAH SWT....rasa cm x puas tengok ni....tp xpa...ada rezeki nanti ble p labuan balik....hehehehe....

so sampai di sini jak erk buat masa ni...nanti kita jumpa lain story.....bubyeeeeeeee.........




keja...

ni la lumrah bagi orang-orang yang keja kn....hidup ni asyik-asyik keja...keja....keja.....tati bagi aku keja ni best tau...dapat hilangkan problem yang membelenggu diri ku ini...wakakaka...

kalau tiada keja....tiada la gaji kan...kalau tiada gaji tak la dapat beli pa yang kita mahu kan....so dalam erti kata lain mari la kita sama-sama p buat keja....

hari ni aku hepi betul coz my "FAIL MEJA" sudah siap ikut tarikh yang di janji kan...aku hepi sangat-sangat tau...hehehe...

pasni mo taip surat masuk g...tp be-4 dat sa nak update blog ni dulu baru sambung buat keja...hihiihi.....

ba jom kita buat keja.....byeeeeee....