THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Monday, November 29, 2010

Dugaan

Hidup ni penuh dengan dugaan dan cabaran....setiap orang pasti akan menghadapi dugaan dan cabaran dalam hidup.....begitu juga dalam perhubungan.....macam-macam yang akan dilalui.....dan macam-macam juga halangan yang berada di hadapan kita.......so tempuhi lah dugaan, cabaran dan halangan dengan hati yang terbuka.....

Thursday, October 28, 2010

Sakit Sangat-sangat....

Sepanjang minggu ini kepala ni sakit sangat......sakit yang tak dapat di bendung ni....ikut kan hati mahu jak hantuk kepala ni di dinding biar sakit ni hilang....tapi tetap sama juga...sakit tu tetap akan datang balik....semalam sakitnya semakin menjadi-jadi....langsung tidak boleh tidur.....jalan penyelesaiannya makan panadol dengan minum cola....baru la dapat tidur.....tadi pagi bangun dari tido terus muntah.....fuhhhh....ingat ok sudah la rupa-rupanya sakit tu menyerang kembali.....nampak gayanya terpaksa la NR buat pemeriksaan selanjutnya di hospital.....kalau terpaksa kena tahan NR tak mahu la stay di hospital 2.....biar la makan ubat tahan sakit sahaja....hope i will be ok n back to normal again.....

Tuesday, October 26, 2010

Kenangan Yang Paling Manis Dalam Hidup ini

Segala-galanya bermula pada 8 tahun yang lalu (kalah setahun jak)....bermula dengan curi-curi pandang....timbul bibit-bibit cinta....tapi hanya mampu di simpan dalam hati...takut kena reject lak kan...hehehehe...how sweet time 2....si DIA tidak mengetahui bahawa hati ini sudah pun terpaut waktu tu....hanya menjadi rahsia di hati ini sahaja....hati ini rupa-rupanya sudah di curi pada 8 tahun yang lepas.....cuma masih belum ada kata putus....menunggu si DIA meluahkan perasaan sungguh sakit....hari-hari hanya mampu tengok dari jauh....bila nampak si DIA rapat dengan perempuan lain...hati ni tiba-tiba cemburu.....sangat-sangat cemburu.....tp buat muka slumber jak la.....tapi tiba-tiba jak si DIA pergi begitu sahaja tanpa sempat tuk bertegur sapa....hati ni rasa betul-betul hilang....seperti hati ini pergi bersama si DIA....banyak yang NR jumpa dan terima tapi hati ini tetap juga tak dapat melupakan si DIA.....ke mana kah si DIA menghilang tanpa mengucapkan selamat tinggal.....


Seperti orang cakap....bila jodoh kita kuat mesti akan bertemu jua.....rupanya jodoh kami kuat.....akhirnya kami bertemu kembali......banyak yang berlaku.....bila ingat kembali rasa lucu sangat.....selalu terserempak tapi masih juga nda bertegur....dan akhirnya, FACEBOOK juga la yang menjadi titik permulaan kami.....thanx to FACEBOOK coz sudah bagi kami peluang tuk memulakan titik permulaan kami......NR add si DIA dalam facebook....agak lama juga NR tunggu DIA approve.....n akhirnya DIA pn approve setelah ternampak picture yang agak lawak juga la...hahahahaha....start dari sana kami terus berhubung dalam facebook.....di sana terpancar satu cahaya kegembiraan dan kebahagiaan di wajah NR......sangat-sangat gembira.....


Then tiba la bulan Puasa...sehari sebelum puasa DIA telah meminta nombor fon NR.....hepinya la time 2.....tapi NR tak nak la nampak excited...hehehehe....NR main soal jawab dulu ngan DIA....n akhirnya no fon pun bertukar.....start dari sana la kami selalu  bermassage....hati ini rasa sungguh bahagia.....seperti ada cinta yang sudah mula mekar kembali setelah menunggu 8 tahun lamanya.....macam-macam cerita tertukar antara satu sama lain.....segala-galanya terungkit kembali....hehehehehe.....


Tiba la pada 04 September 2010 di mana si DIA telah meluahkan perasaan....waktu tu rasa macam mo teriak kegembiraan sebab penungguan selama ini tidak sia-sia.....NR try g mo main tarik tali...NR minta tempoh 3 hari.....hehehehehe...ikut kn hati ni sebenarnya mo jak cakap "YES" time tu juga tp tak apa...sabar dulu.....hehehehe...macam-macam yang terjadi waktu tu.....


Then tiba tarikh 06 SEPTEMBER 2010....dia mana dengan rasminya NR terima diri DIA tuk menjadi sebahagian dalam hidup ini......rasa bahagia sangat-sangat.....tq my DEAR......coz bagi SYG rasa bahagia dan gembira sehingga la ke hari ini.....DEAR la satu-satunya yang ada dalam hati ini....


I LOVE U FOREVER AND EVER MY DEAR.....NOTHING GONNA CHANGE MY LOVE FOR YOU....ONLY U IN MY HEART NOW N FOREVER........

Saturday, October 16, 2010

Hatiku Milik Dia Seorang

Hati....begitu sakit sekali bila ditinggalkan....sakit bila dilukai....sakit bagai ditikam-tikam....sakit hingga menusuk kalbu...tapi hati ini cukup indah bila menyayangi dan disayangi....cukup indah bila mencintai dan dicintai....segala-galanya cukup indah....cinta, kasih dan sayang begitu mekar dalam hati....


Hati....hanya Dia yang berada dalam hati ini....Dia yang memberi cahaya kembali dalam hati ini setelah begitu lama hati ini berada dalam gelap.....tak tau apa yang akan terjadi jika suatu hari nanti Dia pergi....hati ini pasti akan kembali gelap.....hati ini juga akan tertutup rapat.....jika ini yang terjadi biar lah Dia sahaja yang ada di hati ini.....


Hati....bila tiba masanya itu biarlah hati ini tertutup rapat....jangan buka lagi.....jangan biarkan orang lain yang menggantikannya...biarlah nama Dia yang terus terukir indah di hati ini.....biarlah hati ini menanggung luka itu....biar lah hati ini terus sunyi....dan biarlah hati ini terus begitu....biarlah........

Saturday, September 25, 2010

Dialah Segala-galanya....

Jika ditakdirkan NR terpisah dengan DIA, bermakna NR akan merelakan pemergiannya....DIa segala-galanya tuk NR....jika ini la caranya boleh buat DIA hepi NR akan pergi jauh dari pandangan mata DIA....Ya Allah, KAU berilah hamba-MU ini kekuatan....jangan biarkan airmata ini jatuh tuk kesekian kalinya....dan jangan biarkan hati ini terluka dengan pemergiannya....KAU jauhkan la hatinya daripada hati hamba-MU ini....jika ditakdirkan DIA la yang terakhir, KAU tutup la pintu hati hamba-MU ini...jangan biarkan hati hamba-MU ni terbuka lagi....cukup sakit rasanya seperti ditikam-tikam....KAU berilah hamba-MU ini kekuatan untuk menghadapi hari-hari yang mendatang....AMINNN......

Monday, September 20, 2010

Hepi Sangat-sangat....

Hari ni Nurul hepi sangat....mana taknya semalam (19 September 2010) dating with my luvly DEAR....sebulan berlalu ni ni la first date kami....sampai sekarang masih tersenyum-senyum ni...hehehehe....nampak gayanya Nurul tengah demam angau dh sekarang ni tau......kalau boleh Nurul tak mahu semuanya berakhir cm 2 jak...biar la Nurul merasa kebahagiaan walaupun tuk sementara waktu....Dia la segala-galanya bg Nurul after my family....family must be 1st...remember that...ni la kata-katanya yang Nurul ingat sampai sekarang....thanx to you my DEAR....u owez in my heart....LUV U MY LUVLY DEAR N THANX FOR EVERYTHING....nda sabar lak mo tunggu sabtu ni...hehehehe

Sunday, September 19, 2010

Airmata Mengalir Lagi....

Ntah la Nurul tak tahu kali ke berapa dh airmata ni mengalir....begitu murah sekali kan harga airmata ni....Berapa keras hati Nurul ni bertahan daripada mengalir kan airmata tapi akhirnya mengalir juga hanya kerana rasa sayang dan cinta terhadap seorang INSAN yang digelar KEKASIH.....DIA begitu penting dalam hidup Nurul....hati ni selalu sangat sakit....sakit sebab menyayangi....sakit sebab merindui....sakit sebab mengasihani....dan sakit sebab menyintai....napa Nurul merasai ni semua????sebabnya dalam hati Nurul ada nama DIA terukir kemas terpahat....hanya DIA la yang buat Nurul jadi cam ni....betapa CINTA, KASIH, SAYANG dan RINDUNYA Nurul ngn DIA....Nurul baru jak dapat tau DIA sakit....tanpa Nurul sedar rupanya ada air jernih yang jatuh di pipi Nurul sebaik sahaja Nurul dapat tau....betapa DIA ingin buat Nurul hepi tapi dia tanggung semuanya....Nurul betul-betul rasa bersalah.....Nurul tak tau pa yang akan terjadi sekiranya suatu hari nanti kami berpisah....cam mana la hidup Nurul nanti tanpa dia di sisi....kalau boleh Nurul mahu kongsi segala-galanya...gembira, sedih, sakit dan semuanya bersama....


Maafkan Nurul sekiranya Nurul mengalirkan airmata ni lagi....pa yang Nurul tau DIA adalah segala-galanya bagi Nurul....Nurul sendiri pn tak ingat bila kali trakhir Nurul mengalirkan airmata ni....dan tuk pertama kalinya Nurul menangis sebab DIA....MAAFKAN NURUL.........

Tuesday, September 14, 2010

Maaf kan Diriku...

Hari ni Cik Nurul nak minta maaf kepada "DEAR" yang telah buka pintu hati Cik Nurul kali ni...Cik Nurul tau Cik Nurul banyak buat salah dengan "DEAR"...Cik Nurul sayang kan "DEAR" tapi Cik Nurul betul-betul takut....takut sangat2....im still remember....my "DEAR" owez say yang A dan B tak mungkin dok jauh2 coz A selalu ada dengan B dan B lak tak boleh berjauhan dengan A...A dan B saling berkaitan....kalau A berjauhan dari B macam mana????same like me and my "DEAR"...Cik Nurul betul-betul nak  my "DEAR" selalu ada d sisi Cik Nurul....Cik Nurul tak sanggup berjauhan dengan my "DEAR"....im really-really luv my "DEAR"...please bagi peluang tuk Cik Nurul betul kan semuanya.....

Hanya Padamu..



Hanya Padamu

Artist: Qiara
Hanya pada mu
Ku serahkan segalanya
Kau bertakhta di nurani
Anggun cinta mu abadi
Hanya pada mu
Pertama dan yang terakhir
Pohon cinta ku merendang
Disirami kasih suci

Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira
Hampir ku terlena dalam belaian mu
Cinta mu selembut sutera menjadi saksi kasih ku
Tiada dua hanyalah satu kau yang ku cintai
Sekelumit cinta sekurun kerinduan
Ku rempuhi ranjau duka
Membara sehangat api
Terhapus sepi di hati ku
Seulas bibir mu kelu tidak berkata
Namun ada sesuatu
Nurbisa dari mata mu
Terpancar cinta yang sejati
Awan yang berarak saujana membiru
Cerahlah wajah mu di rimba sendu ku
Menjadi hamparan cinta suci

Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya....

Hai my blog reader....ops tiba lak ter'speaking' BI sekejap...hahaha....hari ni raya dah....so saya nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri....Maaf Zahir & Batin...kalau saya ada terkasar bahasa, terpukul or tertumbuk,  terteriak, termarah tanpa sebab n banyak lagi yang "TER" pernah saya buat....saya ingin menyusun 10 jari memohon kemaafan kepada korang semua erk....jangan la simpan dalam hati erk....



Wednesday, September 8, 2010

tensionnyerrr....

Hari ni betul2 tension....tension sangat2....rasa cam mo marah jak 1 hari ni....tapi memeandang kan puasa terpaksa la sabar jak....ntah la cam malas sudah menguasai diri ni.....cukup tak suka kalau ada yang mengungkit n jadikan cite lama sebagai gurauan....mungkin salah saya coz mengingati cite lama tapi bukan tuk buat orang marah atau tak puas hati....kalau tak puas hati cakap la terang2...jangan la sampai mo mengungkit.....bencinya orang cam 2....takpa la buat tak tau jak la....sabar la Cik Nurul....dugaan bulan puasa 2.....pape pn layan lagu2 camp rock final jam 2 lagi best......









Nick Jonas - Introducing Me

I, I’m good at wasting time
I think lyrics need to rhyme
And you’re not asking
But I’m trying to grow a moustache
I eat cheese, but only on pizza, please
And sometimes on a homemade quesadilla
Otherwise it smells like feet to me
And I, I really like it when the moon looks like a toenail
And I love you when you say my name
If you wanna know
Here it goes
Gonna tell you this
The part of me that’ll show if you’re close
Gonna let you see everything
But remember that you asked for it
I’ll try to do my best to impress
But it’s easier to let you take a guess at the rest
But you wanna hear what lives in my brain
My heart, will you ask for it, for your perusing?
At times confusing, slightly amusing
Introducing me
Doo doo, doo doo doo doo to
Doo doo, doo doo doo doo to
La la la la
La la la la la la la la, da
I never trust a dog to watch my food
And I like to use to the word “dude”
As a noun, or an adverb, or an adjective
And I’ve never really been into cars
I like really cool guitars and superheroes
And checks with lots of zeros on ‘em
I love the sound of violins
And making someone smile
If you wanna know
Here it goes
Gonna tell you this
The part of me that’ll show if you’re close
Gonna let you see everything
But remember that you asked for it
I’ll try to do my best to impress
But it’s easier to let you take a guess at the rest
But you wanna hear what lives in my brain
My heart, will you ask for it, for your perusing?
At times confusing, possibly amusing
Introducing me
Well, you probably know more than you ever wanted to
So be careful when you ask next time
So if you wanna know
Here it goes
Gonna tell you this
The part of me that’ll show if you’re close
Gonna let you see everything
But remember that you asked for it
I’ll try to do my best to impress
But it’s easier to let you take a guess at the rest
But you wanna hear what lives in my brain
My heart, will you ask for it, for your perusing?
At times confusing, hopefully amusing
Introducing me
Doo doo, doo doo doo doo to
Doo doo, doo doo doo doo to
Doo doo doo doo
Introducing me

Tuesday, September 7, 2010

Hujan

Wahhh bestnya hari ni....hari ni hujan lagi...fuh sejuk giler ooo....nasib ada bawa baju blazer....tapi walaupun sejuk Cik Nurul rasa cam panas jak tau...napa erk???muka Cik Nurul ni terasa merah jak...napa erk????hahaha malu kot....wakakakakaka...Cik Nurul ni pn tau malu gak ka????mesti la tau malu kan...kalau nda tau malu tu bukan Cik Nurul la namanya...hehehehe....time2 hujan cam ni mesti best kalau dapat main hujan kan...teringat ni zaman kanak2 dulu...asal hujan kuat jak mesti mo main hujan....hahahahaha.....kanak2 la kata kan...ingat g dulu time main hujan tu confom nda ingat sakit...yang penting enjoy....kan best kalau masa tu boleh di putar semula....teringi ni mo jadi cam zaman kanak2 dulu.....zaman yang nda fikir pape pn....yg di fikir kan juz nak main jak...hahahaha....rindunya time tu........ 

tensionnyerrr....

Hari ni betul2 tension....tension sangat2....rasa cam mo marah jak 1 hari ni....tapi memeandang kan puasa terpaksa la sabar jak....ntah la cam malas sudah menguasai diri ni.....cukup tak suka kalau ada yang mengungkit n jadikan cite lama sebagai gurauan....mungkin salah saya coz mengingati cite lama tapi bukan tuk buat orang marah atau tak puas hati....kalau tak puas hati cakap la terang2...jangan la sampai mo mengungkit.....bencinya orang cam 2....takpa la buat tak tau jak la....sabar la Cik Nurul....dugaan bulan puasa 2.....pape pn layan lagu2 camp rock final jam 2 lagi best......











Nick Jonas - Introducing Me

I, I’m good at wasting time
I think lyrics need to rhyme
And you’re not asking
But I’m trying to grow a moustache
I eat cheese, but only on pizza, please
And sometimes on a homemade quesadilla
Otherwise it smells like feet to me
And I, I really like it when the moon looks like a toenail
And I love you when you say my name
If you wanna know
Here it goes
Gonna tell you this
The part of me that’ll show if you’re close
Gonna let you see everything
But remember that you asked for it
I’ll try to do my best to impress
But it’s easier to let you take a guess at the rest
But you wanna hear what lives in my brain
My heart, will you ask for it, for your perusing?
At times confusing, slightly amusing
Introducing me
Doo doo, doo doo doo doo to
Doo doo, doo doo doo doo to
La la la la
La la la la la la la la, da
I never trust a dog to watch my food
And I like to use to the word “dude”
As a noun, or an adverb, or an adjective
And I’ve never really been into cars
I like really cool guitars and superheroes
And checks with lots of zeros on ‘em
I love the sound of violins
And making someone smile
If you wanna know
Here it goes
Gonna tell you this
The part of me that’ll show if you’re close
Gonna let you see everything
But remember that you asked for it
I’ll try to do my best to impress
But it’s easier to let you take a guess at the rest
But you wanna hear what lives in my brain
My heart, will you ask for it, for your perusing?
At times confusing, possibly amusing
Introducing me
Well, you probably know more than you ever wanted to
So be careful when you ask next time
So if you wanna know
Here it goes
Gonna tell you this
The part of me that’ll show if you’re close
Gonna let you see everything
But remember that you asked for it
I’ll try to do my best to impress
But it’s easier to let you take a guess at the rest
But you wanna hear what lives in my brain
My heart, will you ask for it, for your perusing?
At times confusing, hopefully amusing
Introducing me
Doo doo, doo doo doo doo to
Doo doo, doo doo doo doo to
Doo doo doo doo
Introducing me

Monday, September 6, 2010

raya...raya...raya...



Wahhh nda lama g raya kan....tak sabar rasanya nak beraya....tp tahun ni cam takde mood lak nak raya...napa erk????huhuhu....tapi pape hal pun raya tetap raya....tahun ni baju raya 4 pasang jer....tak cam last year baju raya banyak...hehehe...last year ada7 pasang.....last year beraya sakan...tahun ni lak tak tau g nak beraya kat mana...hehehe....tapi bila ingat raya last year warna tema purple sepasang ngan insan tersayang...this year lak blue color tapi takde dah sepasang...huhuhu...tahun ni sendiri2 jak.....sedey ni....pape pun hepi gak la coz sempat sedondon kan....ok lupa kn cite sedey ni....tahun ni simple jak....tak de la berhabis cam last year.....tahun ni kuih raya main beli jak....takde buat coz takde mood nak buat....baju raya dah ada....kasut raya pn ada dah...kuih raya pn ada gak....ermmmm pa g yg xde erk????ha tau dh....duit raya bl ada...rasanya tahun ni dapat banyak g ka duit raya cam last year????hehehehe....hope banyak la duit raya tahun ni.....

Ok la sampai di sini jak dulu erk....kalau ada silap dan salah....terkasar bahasa...termaki yang bukan2...terambil pape barang....termarah tiba2....dan pape jak kesalahan harap maaf kan la erk.....pape hal pn SELAMAT HARI RAYA....MAAF ZAHIR DAN BATIN....

Kad raya ni tuk korang erk...

sahur & berbuka puasa....

Rasanya lama betul tak update blog kn....hehehe...ni nak cite sal juadah berbuka puasa n juadah sahur....hehehehe hepi betul ni....mana taknya, for the 1st time saya masak...hahaha....walaupun simple tp sedap tau...tengok walaupun saya bukan jenis yang suka masuk dapur tapi tu takbermakna saya tak pndai masak tau...time sahur juz masak simple2 jak...masak udang rebus...teringin mo makan yang sup2 ni....time berbuka kelmarin masak nasi goreng.....fuiyo sampai menambah nasi g tau...hahahaha....my mumy tak komen pape...tu bermakna memang sedap la coz tengok dia makan kelmarin nampak cam berselera jak sampai tak terkata pape...hehehehe....bestnyerrrrr....

Friday, August 13, 2010

sedeyyyy....

Hari ni rasa cam mo nangis jak...ntah la tak tau napa......ada sesuatu yang membuatkan hati aku terasa......terasa dengan segala-galanya.....i juz want u to be honest.....thats all....susah sangat ka jadi orang yang jujur dengan perasaan sendiri ni????aduhhhh tolong la jangan buat aku tertanya-tanya cam ni....cukup-cukup la dengan pa yang sudah berlaku.....pa yang patut aku buat ni???please la jangan seksa hati dan perasaan aku lagi...cukup la  yang lepas-lepas tu....please la say something.....i need ur reason why u do this to me????

Wednesday, August 11, 2010


Mengartikan dirimu di dalam hatiku
Betapa kusesali adanya dirimu
Haruskah ku bertahan demi cinta ini
Yang tak mungkin

Andaikan saja ada keteduhan hati
'Tuk membuka kembali jalan cinta ini
Biarkan ku menanti semua janji kita
Sampai batas waktu mengakhiri

Dan tak mungkin untuk kita bersama
Di atas perbedaan yang s'lamanya mengingkari
Dan tak mungkin bila ku melepasmu
Sungguh hati tak mampu mengertilah cintaku (percayalah cintaku)
Dan tak mungkin (apa mungkin)

Semestinya tak ada yang memisahkan
Cinta ini kar'na hanya dirimu satu cintaku 


Tak Mungkin Ku Melepaskanmu Dygta


JoDoH.....

Assalamualaikum n selamat sejahtera....


Tiap kali bertentang mata, hati jadi tak keruan....jantung berdegup pantas....semua kerja jadi tak tentu.....apa maknanya semua ni????


Ya Allah Ya Tuhan ku, KAU permudah kan la jodoh hambamu ini.....jika dia la jodoh yang KAU berikan untuk ku dan jika benar la aku dijadikan dari tulang rusuk dia KAU berikan la aku petunjuk-MU, Ya Allah.......


Ya Allah Ya Tuhan ku, jika dia bukan jodoh ku, KAU berikan la kedamaian di hati hamba-MU ini.....dan KAU jauhkan la perasaan hamba-MU yang kacau bilau ini Ya Allah......


Amin....Amin....Ya Rabbal Alamin.........







Tuesday, August 10, 2010

Buat Anak Dunia....



Buat Anak Dunia

Artist: Ruhil
Ingin ku nyanyikan
Sebuah harapan
Sebagai pesanan
Agar berkesan di hatimu

Wahai anak dunia
Mari kita berdoa
Untuk sebuah dunia
Yang damai sejahtera

Walaupun kemarau
Tidurmu meracau
Bangunlah kemudian
Bersihkan hitam di kakimu

Wahai anak dunia
Mari kita bersama
Berkumpul bermuhibbah
Lupakan beza rupa

Di mana kau ada
Bumi tetap sama
Langit biru indah
Bukankah semua milik kita

Wahai anak dunia
Mari kita berikrar
Esok kita membina
Dunia yang lebih sempurna...

Puasa Memberi Kekuatan Dalaman....

Doa disifatkan dalam salah sebuah hadis sebagai senjata orang Islam dan pada ketika yang lain diibaratkan sebagai otak dari ibadat. Orang yang berpuasa seharusnya membanyakkan berdoa kepada Allah. Doa memberi pengharapan dan menambah keyakinan seorang hamba terhadap penciptanya. Doa juga menyedarkan manusia betapa kerdil dan lemah manusia terhadap perancangan Allah.

Walau apa pun yang dirancang manusia ditangan Allah jua kuasa penentunya. Usaha manusia tidak akan dapat mengatasi qadak dan qadar Allah.

Orang yang berpuasa digalakkan untuk banyak berdoa hinggakan disebut dalam satu hadis bahawa mereka termasuk dalam 3 golongan manusia yang tidak akan
ditolak doanya. Sabda Rasulullah yang bermaksud 3 orang yang tidak akan ditolak doanya ialah pemerintah yang adil, orang yang berpuasa hingga dia berbuka dan
orang yang teraniaya. Dapatlah kita fahami di sini latihan jiwa hasil daripada puasa akan menyebabkan manusia hampir kepada Allah dan lantaran ia dekat
kepada Allah doanya mudah diperkenankan.

Manusia yang banyak berdoa kepada Allah bukan saja akan akur pada ketentuan Allah tetapi berkeyakinan bahawa Allah memakbulkan permintaannya bahkan apa yang telah ditentukan Allah adalah yang terbaik untuk dirinya.

Dalam ayat 186 Surah Al-Baqarah yang bermaksud: ''Apabila hambaKu bertanya tentang Aku katakan (wahai Muhammad) bahwa Aku dekat dan Aku menyampaikan doa orang yang meminta kepada Ku.''

Allah menjanjikan bahawa setiap yang meminta pasti akan dimakbulkan permintaannya. Ini bermakna Dia akan mengotakan janji-Nya. Apa yang dihajati oleh orang
yang berdoa tadi akan ditunaikan tetapi menurut cara Allah dan perancangan-Nya bukan perancangan manusia. Kadang-kadang perancangan Allah sama dengan
perancangan orang yang meminta kadang-kadang ia berbeza. Apa pun yang pasti doanya termakbul dan Allah memberi pilihan yang terbaik untuk manusia itu.

Ibadat puasa bukan saja menggandakan pahala untuk orang yang taat melakukannya tetapi ia menambah kekuatan spirituil melalui sifat ikhlas. Amalan puasa
adalah antara manusia dengan Allah. Jika kita makan atau minum dengan diam-diam mungkin tiada siapa yang melihat cuma Allah saja yang tahu.
Dengan ini puasa menanam sifat jujur dalam diri sendiri dan kepada Allah. Apabila kita membiasakan diri dengan ikhlas, kita
bertambah yakin dengan segala tindak-tanduk kita. Kerana pentingnya sifat ikhlas ini Allah s.w.t. sendiri yang akan membatas pahala orang yang berpuasa.

Ketahanan badan yang diperoleh melalui latihan berlapar dalam puasa juga menghasilkan ketahanan mental dan rohani. Melalui puasa dapatlah kita fahami
bahawa seseorang menjadi kuat dan boleh bekerja bukanlah kerana makan saja tetapi kerana keyakinan dan iman kepada Allah akan menjadi nadi
penggerak kepadanya. Ini terbukti dalam sejarah peperangan Badar yang berlaku dalam bulan Ramadan ketika pertama kali orang Islam diwajibkan berpuasa. Kekuatan seorang sahabat boleh bertambah menjadi kepada tenaga kekuatan dua puluh orang hanya kerana keimanan yang jitu pada Allah. Walaupun mereka sedang berpuasa musuh yang kenyang akhirnya tewas ditangan orang Islam yang lapar dan sedikit jumlahnya.

Kesan kerohanian ini sebolehnya dikekalkan dalam diri orang Islam. Dengan itu mereka dianjurkan meneruskan puasa sunat enam hari dalam bulan Syawal supaya
kekuatan rohani ini berkesinambungan. Bahkan untuk menjamin kesan kerohanian ini lebih dirasai dan berterusan, dari sebelum Ramadan orang Islam sudah mula berjinak-jinak dan berlatih melalui puasa Rejab dan Syaaban.

Puasa Ramadan berbeza dengan puasa dalam bulan lain. Ia penuh keberkatan, kedatangannya dialu-alukan dan pemergiannya ditangisi. Jika manusia tahu apa yang
terkandung daripada keberkatannya mereka akan memohon supaya Ramadan itu sepanjang tahun. Sayang sedikit bagi kebanyakan kita penekanan persediaan Ramadan ialah seolah-olah Ramadan terpaksa dilalui untuk meraikan raya. Persiapan untuk raya melebihi daripada persiapan untuk puasa., Seharusnya kita bersiap untuk puasa bersedia meningkatkan kekuatan dalaman.

Bulan Ramadan sangat istimewa. Berkat dan rahmatnya membuat kebanyakan orang terpanggil untuk membuat kebajikan dan menambah ibadat. Orang yang jarang membuat amalan sunat pun akan sanggup sama-sama berjemaah, tadarus dan bertarawih. Paling tidak pun mereka terpanggil ke masjid untuk menikmati
juadah berbuka dan ''moreh'' selepas tarawih yang disedekahkan oleh orang ramai.

Faktor pembangunan kekuatan manusia sebenarnya adalah terletak pada tiga perkara utama iaitu akal, rohani dan jasmani. Semua kekuatan ini dapat dibina melalui puasa. Akal menjadi kuat dengan pembacaan al-Quran. Rohani dan jiwa pula kental dengan zikir dan istighfar. Fizikal badan pula mendapat ketahanan melalui puasa.

Ibadat puasa sesungguhnya berbeza dengan ibadat yang lain. Kesannya tidak terlibat secara zahir. Ia lebih merupakan amalan dalaman yang tersirat dalam diri
seseorang. Ia berupaya memberi kekuatan dalaman untuk pembangunan insan.

Salam Ramadhan Al-Mubarak.....

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca2 blog saya erk...(amboi sopan nyee)....hehehe...kita brjumpa kembali....hari ni story tentang bulan puasa lak.....hehehe....





Ibadah puasa adalah termasuk dalam rukun Islam. Ini bermakna puasa termasuk ibadah yang terpokok. Yang menjadi perkara asas untuk membina peribadi Muslim. Apa yang ada pada puasa hingga dipilih ALLAH untuk masuk senarai rukun Islam? Mula-mula orang yang ingin pada Islam disuruh buat pengakuan dan kesaksian keyakinannya pada ALLAH dan Rasul: "Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan ALLAH dan Muhammad itu pesuruh ALLAH."

Pengakuan ini kemudian disuruh buktikan melalui sembahyang. Berbagai ikrar, janji dan harapan kita bisikkan kepada ALLAH sewaktu sembahyang demi membuktikan kita taat tunduk (rukuk dan sujud) kepada-Nya. Menyatakan kerelaan fizikal dan mental kita menyerah diri kepada ALLAH. Menajamkan rasa
kehambaan di dalam hati dan menyuburkan rasa berTuhan di dalam jiwa.



Ibadah puasa jatuh nombor ketiga iaitu selepas ibadah sembahyang. Maksudnya, selepas membuat pengakuan taat setia, maka kita diuji dengan suatu perintah aneh iaitu puasa. Kita tidak dibenarkan makan disiang hari selama sebulan sekalipun lapar dan makanan ada dihadapan mata. Ertinya ALLAH mahu mendidik kita untuk
susah, berletih lesu, menahan keinginan pada sesuatu sekalipun ia ada di hadapan mata. Bukankah itu aneh? Orang yang jahil dan kurang faham akan menganggap ia
sebagai suatu penyiksaan dan bebanan lantaran itu berlalunya Ramadhan disambut dengan riang. Apa sebenarnya yang ALLAH kehendaki dari puasa?

Menahan keinginan terhadap sesuatu yang kita ingini adalah sesuatu yang perlu dan penting. Istilah kecewa atau frust lahir dari seseorang yang tidak dapat
menahan hati dari keinginan yang tidak tercapai. Dan kecewa adalah penyakit lumrah dalam masyarakat kini. Terkadang penyakit kecewa boleh membawa manusia kepada pelbagai lagi penyakit-penyakit jiwa yang lain.

Dan ini akan terus berlaku sebab kehidupan manusia selalunya terlalu banyak keinginan-keinginan yang tidak tercapai. Walau betapa bijak, kaya dan berkuasa
seseorang itu, dia tentu tidak dapat menolak taqdir ALLAH. ALLAH sudah tentukan bahawa tiap manusia itu akan diuji.

Tidak tahu sabar adalah suatu kekurangan yang merbahaya. Terlalu banyak perkara di dalam kehidupan yang meminta agar kita dapat berlaku sabar. Di dalam
menunaikan perintah-perintah ALLAH, di dalam menghadapi musibah dan kesabaran yang paling utama adalah bersabar di dalam meninggalkan
larangan-larangan ALLAH lahir dan bathin.
Imam Bukhari ketika bermunajat dengan ALLAH berbisik-bisik:- "Bukan aku tidak sabar dengan ujian-Mu ya ALLAH, cuma hendak mengadu pada Mu, tempat aku kembali nanti. Memohon ketenangan, keampunan dan mutmainnah."

Begitulah seharusnya hati orang Mukmin tatkala berhadapan dengan persoalan hidup. Mereka tunduk dan patuh kepada kehendak ALLAH kerana merasakan
segala-gala yang berlaku adalah dengan keizinan dan kemahuan ALLAH. Malah mereka memuji-muji ALLAH kerana Maha Bijaksana dan Maha Adil-Nya melakukan kejadian itu. Kalau ujian berupa nikmat, mereka bersyukur bersama airmata kesyukuran dan kalau berupa kesusahan, mereka bersabar dan redha bersama airmata kesabaran.

Bulan Ramadhan bulan berganda. Setiap apa saja yang dilakukan akan mendapat balasan berganda. Malahan nafsu kita juga turut berganda walaupun pada bulan ini syaitan dirantai oleh Allah. Ini adalah kerana nafsu telah bertapak di hati dan bermaharajalela.

Saudara-saudari,

Apabila kita membuat kesilapan kita sering menyalahkan syaitan dan iblis yang menggoda kita. Tetapi mengapakah kesilapan yang sama turut berlaku dalam bulan Ramadhan? Adakah rantai-rantai yang membelit kaki-kaki syaitan itu terlalu panjang hingga dapat memberi 'petunjuk' kepada kita?
Sabda Rasulullah saw.:
"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

Semoga dengan keberkatan Ramadhan ini kita akan dapat menggilap kembali hati kita yang pudar dan melumpuhkan nafsu-nafsu hitam yang bertahta di hati kita selama ini. Oleh itu, inilah masa yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk mendidik kembali nafsu kita yang selama ini dikongkong oleh syaitan. Berpuasa bukanlah sekadar berlapar semata-mata. Tetapi puasa adalah berlapar di samping mendidik nafsu dan peribadi manusia. Ini adalah jihad yang maha besar yang perlu dihadapi oleh setiap  umat Islam.
Nabi Muhammad saw pernah bersabda:
"Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fi sabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga"

Saudara-saudari,

Bulan Ramadhan ini adalah anugerah Allah sebagai lambang kasih sayang kepada hamba-hamba Nya. Allah tidak mensia-siakan keletihan umatnya yang berpuasa hinggakan tidur di waktu siang juga diberikan pahala. Begitu besarnya kasih sayang Allah pada kita. Oleh itu marilah bersama-sama kita menilai diri kita. Semoga tahun ini amalan kita akan semakin bertambah dan sempurna perlaksanaannya. Insya Allah. Janganlah kita termasuk dalam golongan yang menganiayai diri sendiri. 

Sabda Rasulullah saw:
"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."

sampai di sini dulu erk....semua ni hanya petikan sahaja.....wassalam....

Monday, August 9, 2010

serupa tapi tak sama....

Hai we meet again...hehehe....ni nak cite sal semalam...last night cam besa la saya ikut my kazen p tengok orang kawen....kali ni nak cite sal "SERUPA TAPI TAK SAMA"...


Cite ni sal pengantin  yang naek pelamin tu la....citenye cam ni....time saya sampai di rumah orang kawen 2 cam besa la kan nak tengok orang yang bersanding 2...pengantin la pa lagi....nak di pendek kan cite la kan...start dari saya masuk rumah pengantin tu dengan pantas saya tengok la pengantin yang ada di atas pelamin tu...lambat dah datang kan pengantin dah duduk bersanding atas pelamin....

Nak tau ke....sekali saya pandang pengantin lelaki tu terus saya tergamam...hahahaha...nak tau sebab apa saya tergamam....sebab muka pengantin lelaki tu same like someone la....someone yang saya kenal.....someone yang saya betul2 kenal.....someone pernah cuba tuk ketuk pintu hati saya sehingga sekarang......dan someone yang saya gelar c "C"

Walaupun muka dorang serupa tapi dorang tetap tak sama...nak tau kenapa tak sama....coz sorang tu adalah pengantin dan sorang tu lak my frenx...hehehe....tiba2 lak semalam saya boleh teringat ngan c "C" tu....pa la yang dia buat sekarang ni ar...rasanya lama sudah kami ni lost contact.....pa la yang "C" bt sekarang ni erk???hahaha....tapi jangan salah sangka k....saya ngan dia juz a frenx jak...tak lebih dan tak kurang...

Erm kalau nak tau cite saya selanjutnya saya akan post di laen masa erk...hehehe....step by step saya akan post tentang c "C" ni erk....hehehe.....

Friday, August 6, 2010

old time ago....

Bestnya if kita dapat jumpa kawan  time sekolah dulu kn.....hehehe....saya hepi betul coz dapat jumpa kawan time sekolah rendah dan sekolah menengah....ni kali saya nak cite sal kawan2 saya time sekolah dulu la....tp cam besa la kena ikut urutan...hehehe


Bermula dari sekolah rendah.....bila juma balik kawan2 time sekolah rendah yang sekepala ni best juga kn....mana taknya, dulu kalau nakal tu mesti semua nakal...wakakaka....korang jangan lak terkejut tau dulu time sekolah rendah saya ni pengawas tau...junior saya cakap saya ni garang time jadi pengawas....betul ke????hahahaha....yang paling best bila escape sekolah...mana taknya, kalau sorang escape mesti 1 geng escape ni....hahaha...paling tak boleh lupa time gaduh dulu....gaduh di dewan dekat padang ragbi Tanjung Aru...wakakaka...lucu ni....time darjah 6 oo....taiko la kunun....wakakaka.....tp jangan terkejut erk coz orang ayu2 ni pn pandai gaduh gak ba....ingat g time gaduh 2 my bestfrenx boleh kena tumbuk sampai pecah bibir...alalala punya ganaz ba.....kalau nak cite memang tak cukup ni....hahaha.....bila naik sekolah menengah lak semua sudah pecah....walaupun lain2 sekolah menengah tapi still contact lagi tau....sampai form 3 jak pas tu terus lost contact...


sekarang cite sal sekolah menengah lak....time sekolah menengah lak kawan2 semua kawan baru....ada pun kawan2 time sekolah rendah tak la ramai sangat....tapi naik jak sekolah menengah tiba2 lak ada kawan baru....bestnya time 2.....ni nak cite time form 2.....form 2 la paling banyak kenangan...apa taknya, kawan2 dalam kelas semuanya sekepala...dah la 2 boleh2 couple ngan orang sekelas...wakakakaka...memang best la time 2....2 tahun kami semua 1 kelas....tp ada gak yang kena kelas lain time 2....


nak di pendek kan cite la kan...ni cite sal aku ngan sorang minah(erm nak panggil pe erk???tak nak guna nama la nanti orang tau)...panggil c A la erk...sedap sikit....kalau ingat balik cite ni mesti lucu....2 tahun kenal tapi tak pernah bertegur...wakakaka...malah cam musuh pun ada.....time form 2 la yang nampak betul....apa taknya, nama jak 1 kelas tp dari awal tahun sampai hujung tahun tak pernah bertegur tau...betapa egonya time tu.....kepada cik A sory la erk coz buka cite ni...hehehe...hope ko tak marah...hahahaha.....cuba la korang bayang kan...hampir 1 kelas ni fikir kan cara supaya kami bertegur dan jadi kawan tp kami boleh buat derk je.....siap kami cakap g "selagi dia tak tegur aku dulu selagi tu la aku tak mau tegur dia"....wakakaka...ayat yang sama kami cakap ni.....


tapi 2 cite lama....sekarang ni mesti korang tak percaya kn if saya cakap yang sekarang ni kami la yang paling banyak kutuk-mengutuk....ungkit-mengungkit...wakakaka...tbongkar cite lama balik ni....besa la kan kita ni makin dewasa so banyak yang akan berubah tau....cam aku ngan cik A ni la...dulu pandang muka pn xmo tp sekarang kami la yang paling kuat kutuk-mengutuk, buli-membuli...wakakaka....lucu ni...


anyway cik A tq la erk coz ko pn sudah boleh terima aku ni as ur frenx....n same like me gak la....hahahaha....aku tau ko akan baca blog aku ni....tapi ko jangan risau aku takkan baca blog ko walaupun aku tau blog ko....aku ada buka siang tadi...wakakaka...jangan marah erk....


okey la sampai di sini jak dulu erk....saya nak sambung tengok TV....bubyeeee......wassalammmm....

hai....

alooo korang...hehehe...hr ni xde pape yang saya nak cite...juz nak kongsi jak my fav songz ngn korg.....hehehe msti dengar tau...jgn tak dgr...

tajuk lagu ni....all the right moves....from one republic......



Wednesday, August 4, 2010

tak tau nak kata pe g.....

huhuhu hr ni saya tak tau nak kata pe g....2 bulan  lebih jadi single ni.....memang la best coz tak perlu fikir banyak problem...tp kadang rasa sunyi betul....bila tengok orang laen ada BF/GF rasa jelez gak ba....huhuhu....tapi apa boleh buat kan belum ada yang berkenan...


hari tu ada chat ngan my BESTFRIENX....dia tanya sapa BF saya sekarang....saya cakap dh 2 bulan saya single....dia tanya g pa cite ngan BF saya yang saya cite ngan dia 2....saya cakap la yang kami dah broke off.....my frenx terus terkejut coz dia tak sangka lak yang saya ngn BF saya dah putus 2 bulan yang lepas....pa boleh buat kan jodoh kami tak panjang....


nak di pendek kan cite...actually saya sudah fobia mo berCINTA2 sekarang ni......sebab tu la saya masih tiada BF......huhuhu walau cam mana sekali pun saya rasa bersyukur coz dalam tempoh mo masuk 2 tahun saya ngn EX BF saya tu...banyak yang saya belajar....anyway thanx a lot coz u give me a sweet moment to remember....walaupun hanya bertahan selama setahun lebih.....tapi saya bersyukur coz mengenali dirinya....


walaupun saya tiada jodoh dengan dia tp saya selalu berdoa agar dia bahagia dengan sapa2 pn yang jadi GF dia after saya.....hope jangan la ikut kan sangat rasa fobia 2...ingat la tak semua perempuan tu sama hati dan perasaannya....tengok cam saya ni....dari yang suka pasang banyak2 sekarang dh belajar setia pada yang 1....


thanx coz ajar saya erti setia, jujur, and yang paling penting ajar saya tuk jadi orang yang matang walaupun kadang2 terkeluar gak perangai budak2 tu sikit....hehehe.....

kisah nafsu yang ingkar perintah ALLAH SWT...

Dalam sebuah kitab karangan 'Ustman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Alkhaubawiyi, seorang ulama yang hidup dalam abad ke XIII Hijrah, menerangkan bahwa sesungguhnya Allah S.W.T telah menciptakan akal, maka Allah S.W.T telah berfirman yang bermaksud : "Wahai akal mengadaplah engkau." Maka akal pun mengadap kehadapan Allah S.W.T., kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Wahai akal berbaliklah engkau!", lalu akal pun berbalik. 

Kemudian Allah S.W.T. berfirman lagi yang bermaksud : "Wahai akal! Siapakah aku?". Lalu akal pun berkata, "Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu yang daif dan lemah." 

Lalu Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Wahai akal tidak Ku-ciptakan makhluk yang lebih mulia daripada engkau." 

Setelah itu Allah S.W.T menciptakan nafsu, dan berfirman kepadanya yang bermaksud : "Wahai nafsu, mengadaplah kamu!". Nafsu tidak menjawab sebaliknya mendiamkan diri. Kemudian Allah S.W.T berfirman lagi yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku, dan Engkau adalah Engkau." 

Setelah itu Allah S.W.T menyiksanya dengan neraka jahim selama 100 tahun, dan kemudian mengeluarkannya. Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau." 

Lalu Allah S.W.T menyiksa nafsu itu dalam neraka Juu' selama 100 tahun. Setelah dikeluarkan maka Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Akhirnya nafsu mengakui dengan berkata, " Aku adalah hamba-Mu dan Kamu adalah tuhanku." 

Dalam kitab tersebut juga diterangkan bahwa dengan sebab itulah maka Allah S.W.T mewajibkan puasa. 

Dalam kisah ini dapatlah kita mengetahui bahwa nafsu itu adalah sangat jahat oleh itu hendaklah kita mengawal nafsu itu, jangan biarkan nafsu itu mengawal kita, sebab kalau dia yang mengawal kita maka kita akan menjadi musnah.